Het Renault Formule 1 Team

De Formule 1 races worden elk jaar gereden door verschillende autocoureurs die uitkomen voor diverse teams. De tien teams die aankomend jaar meedoen aan de races zijn Mercedes, Ferrari, Red Bull Racing, McLaren, Alfa Romeo Racing, Haas F1 Team, AlphaTauri, Williams, Racing Point en Renault. Dit artikel gaat over het laatstgenoemde team dat al meer dan 40 jaar met afwisselend succes deelneemt aan de Formule 1 races.

[IMAGE=bNwUTWdlPkWk.jpg]

1977-1979

[IMAGE=clhIHhfehgsi.jpg]

Het Franse automerk Renault begon haar sportcarrière in de Formule 1 races in 1977. De speciaal geconstrueerde sportraceauto, de Renault RS01, was in die tijd nogal bijzonder te noemen omdat het de allereerste Formule 1 raceauto was die voorzien was van een turbo. Het was de Franse autodesigner en -coureur Jean Pierre Jabouille (1942) die als eerste uitkwam voor Renault. Jabouille was reeds sinds 1967 actief in de autosport. Toch werd de eerste Formule 1 race van Renault helaas geen succes omdat de turbo te zwak bleek en voor grote problemen zorgde tijdens de race. Twee jaar later kwam Jabouille nogmaals uit voor Renault en dit keer met veel succes. Hij werd de grote winnaar van de Grand Prix Formule 1 van Frankrijk 1979 te Dijon. Een hoogtepunt als dit zou tegenwoordig gevierd kunnen worden met een Cars taart die bij jeeigentaart.nl te bestellen is. Jabouille werd in die tijd echter gehuldigd met een fles champagne.

De jaren ’80

In zowel 1979 als in 1980 waren het Jabouille en René Arnoux die uitkwamen voor het Renault Team. Na 1980 werd Jabouille vervangen door Alain Prost. Deze beide autocoureurs zorgden ervoor dat het team in 1982 nogmaals veel succes boekte tijdens de Formule 1 races.

In de periode 1983-1985 kwamen diverse andere coureurs uit voor het Renault Team maar het grote succes bleef uit. Vanaf 1986 nam het Renault Team niet langer deel aan de Formule 1 races.

2002-2011

Na een periode van zestien jaar maakte het Renault Team vanaf 2002 een sterke comeback in de Formule 1 races. Een van de autocoureurs die in die jaren voor het team uitkwam was niemand minder dan Fernando Alonso, die in zowel in 2005 als in 2006 het wereldkampioenschap in de wacht sleepte. Andere autocoureurs die vanaf 2002 deel uitmaakten van het Renault Team waren onder meer Jarno Trulli, Giancario Fisichella, Nelson Piquet jr. en Vitaly Petrov. Petrov was de allereerste autocoureur uit Rusland die meedeed aan de Formule 1 races. Vanaf 2012 ging het Renault Team verder onder de naam Lotus F1 Team.

2016-heden

Vanaf 2016 mocht het Renault Formule 1 Team weer deelnemen aan de races onder haar eigen naam en was Lotus F1 (voorgoed?) verleden tijd. Gedurende het Formule 1 seizoen van 2016 werd er echter geen succes geboekt met het team. Ook de jaren daarna presteerde het team matig tijdens de Formule 1 races. Misschien wordt het dit jaar beter. De autocoureurs die het aankomende seizoen het Renault Team bemannen zijn Daniel Ricciardo uit Australië en de Fransman Esteban Ocon. Een ding is zeker, de Formule 1 races van 2020 beloven weer erg spannend te worden!

mh-purity-lite