Kartkleding en schoeisel

Bij het beoefenen van de kartsport zijn een aantal onderdelen van groot belang. Natuurlijk is een goede en snelle kart van onmisbare waarde, maar er zijn uiteraard nog een aantal zaken van cruciaal belang om de sport zo veilig mogelijk te maken voor de racers. De juiste kartkleding, schoeisel en andere persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen dan ook veel leed besparen!

[IMAGE=bP4kBRecDHcU.jpg]

Kartschoenen

Uiteindelijk zijn de schoenen van de coureur het belangrijkste contactpunt tussen hem en de kart. Dit is dan ook precies de reden dat er een arsenaal aan eisen gesteld wordt aan deugdelijke kartschoenen. Ten eerste dienen de schoenen een perfecte pasvorm te hebben. Ze mogen niet te klein zijn, maar ook zeker niet te groot. Dit zou het schuiven van de voeten in de schoenen teweeg kunnen brengen, met alle levensgevaarlijke gevolgen van dien. Ook is het van belang dat de kartschoenen goed ventileren en een superdunne zool hebben. Dit zorgt niet alleen voor perfect contact met en grip op het gas- en rempedaal, maar ook voor de juiste feeling voor de coureur. Kartschoenen zijn er in allerlei ontwerpen, uitvoeringen, typen en kleuren, maar het meest bekende model is toch wel de halfhoge schoen. Zo zijn er speciaal voor het karten Adidas schoenen in supergave kleuren en designs op de markt gebracht.

Kartingoveralls

Ook kartingoveralls, evenals de kartschoenen, zijn er in allerlei uitvoeringen, kleuren, soorten en maten. Deze overalls zijn een stuk geavanceerder dan een normale overall. Aan overalls die gebruikt worden in de kartingsport worden altijd strenge eisen gesteld. Zo dienen ze aan de CIK FIA level 2 norm Homologatie te voldoen. Daarnaast is het voor de coureur van groot belang dat de overall hem een optimale bewegingsvrijheid bied. Ook is goede ventilatie zeer aan te raden, gezien het een inspannende sport betreft waarbij men nogal kan gaan transpireren. Ook voldoende vrije ruimte op de borst van de overall is erg belangrijk. Niet zozeer voor degene die hem draagt, maar vooral voor de sponsoren van de coureur of het kartteam.

Onderkleding

Onder de kartoverall wordt bovendien nog speciale onderkleding gedragen. Dergelijke onderkleding dient lichtgewicht, erg comfortabel en goed ventilerend te zijn. De reden dat de onderkleding gedragen wordt is om een extra veilige laag te creëren in geval van een crash of wanneer de vlam onverhoopt in de pan slaat. De onderkleding bestaat onder andere uit shirts, broeken, sokken en de zogenoemde balaclava, in de volksmond ook wel bivakmuts genoemd. Deze muts bedekt het gehele hoofd, behalve de ogen of het gehele gezicht. Het dragen van een balaclava is tijdens kartwedstrijden verplicht wanneer de FIA 8856-2000 regels van toepassing zijn. Het is dan ook belangrijk om voorafgaand aan een kartwedstrijd bij de raceorganisatie goed te informeren welke reglementen van toepassing zijn.

mh-purity-lite