De 24 uur van Le Mans
Omdat de Formule 1 races elk jaar volop in de schijnwerpers staan zijn andere jaarlijks gehouden autorace-evenementen helaas een beetje naar de achtergrond verdwenen. Hoog tijd dus om een van ‘s werelds oudste autoraces te belichten! Dit artikel gaat over de 24 uur van Le Mans, een autorace die al sinds 1923 elk jaar in de vroege zomer gehouden wordt.
[IMAGE=cg3rLpcWiFKI.jpg]
Circuit de la Sarthe
De naam “de 24 uur van Le Mans” geeft informatie over zowel de duur van de race als de plaats waar de race gehouden wordt. Le Mans is een stad in het noordwesten van Frankrijk. Deze stad ligt aan de rivier ‘la Sarthe’. Het parcours van de 24 uur van Le Mans wordt daarom ook wel het “circuit de la Sarthe” genoemd en behelst maar liefst 13,6 kilometer. Dit circuit moet gedurende 24 uur zo vaak mogelijk worden afgelegd door de wedijverende racewagens. Dergelijke wedstrijden worden ook wel ‘endurance’ wedstrijden genoemd, omdat het om het uithoudingsvermogen van de deelnemende autocoureurs gaat. Elke auto wordt beurtelings bestuurd door drie verschillende coureurs die zo een team vormen. Het is dus niet zo dat één coureur 24 uur lang aan het stuur zit; dat zou namelijk tot levensgevaarlijke situaties kunnen leiden!
Noodlottig ongeval
Over levensgevaarlijke situaties gesproken! De 24 uur van Le Mans 1955 is een zwarte dag uit de geschiedenis van de autosport geworden door het afschuwelijke ongeluk dat gedurende die race plaatsvond. Doordat de racewagen van Pierre Levegh per ongeluk een andere raceauto raakte werd de Mercedes Benz 300 SRL van Levegh naar de linkerkant van de baan geslingerd waardoor de racewagen in volle vaart tegen de aanwezige beschermingswal botste. Auto-onderdelen vlogen het publiek in terwijl Levegh zijn schedel brak. Vervolgens vloog de rest van de raceauto in brand. In totaal kwamen 83 mensen om het leven waaronder Pierre Levegh.
Autotechniek
Elk jaar worden er tijdens de race niet meer dan 60 auto’s toegelaten op het circuit. De racewagens die meedoen aan de 24 uur van Le Mans zijn technisch gezien van superieure kwaliteit en vaak voorzien van de allernieuwste uitvindingen, vergelijkbaar met de lucratieve snufjes van een worksystem die online te bestellen zijn. De racewagens zijn onderverdeeld in vier verschillende raceklassen, waaronder de zogenaamde koningsklasse en de klasse der (goedkopere) prototypen, die echter tegelijk het parcours afleggen.
Grensverleggend
Als we het aantal kilometers die in de beginjaren tijdens de race werden afgelegd vergelijken met het aantal kilometers dat tegenwoordig worden behaald, zien we dat het verschil enorm is. In 1923 werden maximaal 2209,4 kilometers behaald. Het hoogste aantal kilometers werd in 2010 behaald en bedroeg 5410,7 kilometers. Het drietal dat dit record sloeg bestond uit de coureurs Timo Bernhard en Mike Rockenfeller, allebei afkomstig uit Duitsland, en de Fransman Romain Dumas.