Nederlandse coureurs

Ondanks de vele successen bij het karten, de sportscars en de andere formule klassen heeft Nederland in de Formule 1 nog niet zoveel successen behaald. Misschien is daarom wel al onze hoop op Max Verstappen gericht. In meer dan 60 jaar Formule 1 races zijn er slechts 15 Nederlanders geweest die de top hebben behaald, en slechts een enkeling heeft ook daadwerkelijk punten gescoord.

Jan Flinterman en Dries van der Lof

Deze twee heren waren eigenlijk de pioniers in de Formule 1. In 1952 reden zij voor het eerst in deze koningsklasse. Voor Jan Flinterman duurde de race maar zeven seconden en toen brak zijn differentieel. Hij ging in de andere auto van Chico Landi verder, dat mocht in die tijd gewoon en werd vervolgens negende. Het bleef bij deze ene race. Ook van der Lof reed in deze eerste Grand Prix van Nederland. Hij haalde wel de finish maar werd niet geklasseerd.

Michael Bleekemolen en anderen

Bleekemolen was al succesvol in de Formule Ford en de Formule Super Vee en probeerde in 1978 de Amerikaanse GP. Helaas haalde hij de vlag niet. Toch behaalde hij zowel nationaal als internationaal nog vele successen. Ook Boy Hayje, Ben Pon, Roelof Wunderink scoorden geen punten tijdens de Grand Prix’s. Huub Rothengatter behaalde nog een P7 maar hij werd bekender als manager van Jos Verstappen. Carel Godin de Beaufort werd ook wel de racende jonkheer genoemd, en hij scoorde viermaal punten in de GP. Tijdens een training voor de GP van Duitsland in 1964 verongelukte hij. Gijs van Lennep won tweemaal de 24 uur van Le Mans en ook in de Grand Prix’s scoorde hij een paar punten. Giedo van der Garde maakte indruk met een P3 vanaf de 14e startpositie in Spa-Francorchamps in 2013.

Jan Lammer en Robert Doornbos

Jan Lammers en Robert Doornbos zijn namen die we nog steeds regelmatig tegenkomen in verband met de autosport. Het hoogtepunt van Lammers was de 4e startplaats in de GP van Long Beach in 1980. Helaas ging de auto kapot. In andere klassen was hij wel heel succesvol en inmiddels is hij de sportief directeur van de GP Nederland. Doornbos is een tijd de derde rijder geweest bij Jordan en Red Bull Racing. Helaas bleven ook voor hem de GP punten uit al was hij wel succesvol in andere klassen. Christijan Albers scoorde wel vier punten in 2005.

mh-purity-lite