Formule 1 vlaggen

Zwarte vlag met de oranje cirkel

Een vlag die een coureur niet graag ziet. Volgens de vlag heeft de racewagen een mechanisch defect en brengt hiermee de andere deelnemers in gevaar. Hij moet onmiddellijk naar de pits.

Zwart/witte vlag

Een laatste waarschuwing voor de coureur om zich beter te gedragen. Anders loopt hij het risico om uit de race gehaald te worden. Een bord met het nummer van de wagen wordt bij de vlag gehouden om misverstanden te voorkomen.

Zwarte vlag

Dit betekent meestal een diskwalificatie. De betreffende coureur moet naar de pits rijden en zich bij de racedirectie melden. Dat betekent meestal niet veel goeds. Ook hier wordt weer een bord met een nummer van de wagen bij gehouden.

Witte vlag

Een teken dat er een zeer traag voertuig op het circuit is. Dit kan een racewagen zijn met problemen, maar ook een takelwagen of een ziekenwagen.

Blauwe vlag

Een teken dat een coureur gedubbeld gaat worden. Hij moet plaats maken voor de snellere coureur. Als hij drie keer de blauwe vlag negeert wordt hij bestraft. Ook bij een oefensessie betekent het dat er een snellere auto aankomt. De tragere auto moet plaats maken.

Groene vlag

Het gevaar is geweken en de coureurs mogen terug naar volle racesnelheid.

Rood/ geel gestreepte vlag

Glad baanoppervlak, bijvoorbeeld door olie of door regenval. Het kan ook zijn dat er brokstukken op het wegdek liggen.

Gele vlag

Gevaarlijke situatie op een deel van het circuit. Inhalen mag alleen nog als het onvermijdelijk is, bijvoorbeeld als diegene voor je opgeeft. Iedereen moet gas terugnemen tot het moment dat de groene vlag verschijnt. Een gele vlag met het bord SC betekent dat er een safety car op het circuit rijdt. Twee gele vlaggen betekent nog trager rijden of misschien zelfs stoppen.

Rode vlag

Bij de rode vlag wordt de sessie stilgelegd en kan er eventueel gestopt worden.

Zwart/wit geblokte vlag

Deze vlag ziet iedere coureur het liefst. De vlag geeft het einde van de race, de oefen- of kwalificatiesessie aan.

mh-purity-lite