De kleding en het team

Als je een bepaalde raceklasse hebt gekozen die past bij jouw budget heb je natuurlijk hardware nodig. Dat betekent in dit geval een raceauto en racekleding. Je kunt ervoor kiezen om een raceauto te kopen, maar als die lat te hoog ligt kun je er ook voor kiezen om hem te leasen. Lees voordat je een raceauto aanschaft altijd goed de reglementen door om te kijken waar hij aan moet voldoen. Het zou vervelend zijn als je een raceauto hebt gekocht of geleased en je mag er niet mee racen.

De kleding

Ook de racekleding moet aan eisen voldoen, net zoals de helm. De outfit moet goedgekeurd zijn maar ook brandveilig. Ook voor de helm zijn strenge eisen. Een technische commissie controleert voorafgaand aan iedere race of je kleding en de helm wel aan de eisen voldoen. Behalve je race pak moet ook alles wat er onder zit brandwerend zijn, dus ook je onder shirt, je kousen en zelfs je ondergoed. Onder je helm draag je een balaclava, in de volksmond ook wel bivakmuts genoemd. Dit is een muts die het gehele hoofd afdekt, op het gezicht of de ogen na. Vanzelfsprekend is hij ook brandveilig. Wat nog niet overal verplicht is, is het HANS-systeem, ofwel het Head And Neck Support. Je gaat dit wel steeds meer zien.

Het team

Je bent niet verplicht om je aan te sluiten bij een team. Toch is dat zeker voor een beginnend coureur wel verstandig. Vaak hebben de teams veel deskundigen in dienst, zoals technici die bijvoorbeeld precies weten hoe ze een raceauto goed kunnen afstellen. Ook beschikt een team vaak over een trailer waar je gebruik van kunt maken en hebben ze ontzettend veel gereedschap wat je misschien weleens nodig zou kunnen hebben. Daarbij heeft een team meestal een eigen tent met catering waar gasten ontvangen kunnen worden. Als je niet bij een team zit, moet je dit allemaal zelf regelen.

De eerste race

Als je alles voor elkaar hebt, lijkt het alsof je klaar bent voor de eerste autorace. Toch moet er nog veel geoefend worden eer je jezelf een echt goede autocoureur kan noemen. Daarbij vraagt racen best wel wat van je uithoudingsvermogen en je concentratie, dus ook hier moet op getraind worden. Tenslotte moet je vanaf de start tot aan de finish uiterst geconcentreerd zijn en hier moet je topfit voor zijn. Ben je dat niet, dan ben je eigenlijk een gevaar voor jezelf maar ook voor anderen en al het kostbare materiaal. Zorg er dus voor dat alvorens je gaat racen, je lichamelijke en geestelijke gezondheid in een topconditie is.

Ervaring opdoen

Race ervaring krijg je simpelweg met veel oefenen. Dat betekent veel races rijden maar ook tussendoor oefenen. Je kunt bijvoorbeeld extra meters maken op de indoor kartbaan. Dit is een uitstekende methode om op een betaalbare manier toch extra race ervaring op te doen.

mh-purity-lite