De eerste races

Binnen de autosport werd in 1887 de eerste race verreden. Het parcours bestond uit een race van Parijs naar Bordeaux. Het parcours ging gewoon over de normale openbare weg, er was niet een speciaal parcours voor deze race. De wagens gingen een stuk minder snel dan tegenwoordig, de winnaar reed namelijk gemiddeld 24 kilometer per uur. De race duurde ook meer dan 24 uur. In die tijd reden er nog niet veel auto’s op de weg, dus dit ging destijds eenvoudiger dan nu. Wanneer de coureur pech met zijn auto kreeg, moest hij de racewagen zelf maken. Als hem dat niet lukte kon hij dus ook niet verder. Na deze race volgden er nog verschillende andere races, allemaal over de Franse wegen. In 1903 was er een zwaar ongeluk tijdens een race waarbij 10 mensen overleden. Hierna werd het racen op de openbare weg verboden door de Franse regering, en in 1906 werd het eerste circuit geopend.

De Grand Prix

De Formule 1 is de hoogste klasse in het formule racen. Het woord ‘formule’ verwijst naar het pakket met regels waar alle deelnemers en racewagens aan moeten voldoen als ze aan de Formule 1 mee willen doen. De wortels voor het Formule 1 racen liggen in de jaren ’20 en ’30 van de 20e eeuw. Het Grand Prix Racing werd opgericht in 1946, en het World Drivers Championship werd in 1947 officieel. De eerste races voor het kampioenschap werden in 1950 gehouden in Groot-Brittannië op het Silverstone circuit Er kwam ook een kampioenschap voor constructeurs in 1959. In eerst instantie werden de eerste races voornamelijk gehouden in Groot-Brittannië en Zuid-Afrika en waren nationale kampioenschappen. Er waren wel races buiten het kampioenschap om maar deze bleken financieel en commercieel niet haalbaar.

De IndyCar Series

Wat vroeger de Indy Racing League heette werd voor het eerst georganiseerd in 1911. In 2003 werd het de IndyCar Series en dit is een Amerikaans georiënteerde raceklasse waarbij de Indianapolis 500 de belangrijkste race van het jaar is.

Rally

Bij het rally rijden wordt er vanaf 1973 ieder jaar een wereldkampioenschap georganiseerd. Rally rijden wordt meestal ook op de openbare weg gedaan in verschillende klassementsproeven, en wordt vaak verdeeld over meerdere dagen zoals bij de Dakar-rally ook gebeurd. Meestal heeft de rijder een navigator naast zich zitten om de weg aan te geven.

mh-purity-lite